top of page

Sensei - Učitelj


Sensei je centralna ličnost na trening. Od njega najviše zavisi kakav je trening.

Osoba koja vodi trening mora znati kako da motiviše ljude na tatamiju da rade. Ima obavezu da stvori dobru atmosferu, a svojim iskustvom i znanjem pomaže razvoj ostalih vežbača.

Tačan prevod u našem jeziku za reč Sensei ne postoji. Najbliža reč koju i koristimo je učitelj. Ali ne u smislu kojii se ovde kod nas koristi.

Sensei je reč koja se u Japanu koristii za učitelja Budo veština, profesora na fakultetu, lekara ili vaspitača u vrtiću. U nekom širem tumačenju Sensei je neko ko je na istom putu kao i ostali vežbači samo je par koraka ispred svih.

U Budo veštinama sensei je nekoko samo pokazuje put, a ostali vežbači sami idu ka cilju koji je pred njima.Kao vodič koji sa lampom osvetljava stazu i predvodi ostale. Ovde je vežbačima data mogućnost da sami odluče dali žele da koračaju tim putam i koliko brzo to žele da rade.

Velika je razlika između senseia i trenera. Trener je neko ko ima zadatak da “pogura” vežbača. On mora da izvlači svu energiju iz sportiste kako bi taj ostvario postavljen cilj. U mnogim elementma trener i sensei imaju istovetne zadatke. Ali način na koji motivišu ostale je ključna razlika.

Trener “zahteva”od vežbača da uradi nešto. A sensei samo predlaže učeniku šta da uradi.

Odnos senseia i učenika mora biti jasno definisan. To je odnos ispunjen međusobnim poštovanjem i uvažavanjem. Učenik se mora odnositi prema senseiu ponizno i krotko. Ali svo vreme mora sumnjati u učenje koje prima od učitelja. I ako odnos izgleda da učenik bezuslovno pihvata svaku misao senseia. To ne sme biti tako. Svako učenje koje daje sensei mora biti dočekano na oštricu britkog uma učenika. Svaki detalj koji podučava, sensei mora da objasni i razjasni da bi ga mi prihvatili.Ništa ne prihvatamo zdravo za gotovo.

Ovakav odnos zapravo svaki učitelj podučava svoje učenike. Dobar učitelj ne sumnja u svoje znanje i svoje kvalitete. Ne traži slepu poslušnost od učenika. Od svojih učenika stvara jake ličnosti koje će ga sutra, kada se za to stvore uslovi nadmašiti. Takvim odnosom sensei zapravo jača svoju poziciju, jer on je dobar samo onoliko koliko su dobri njegovi učenici.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook Classic
  • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com

bottom of page