top of page

Disanje i Aikido


Disanje je najvažnija aktivnost u našem životu. Život počinje udahom, a završav se izdahom. Između ta dva momenta mi stalno dišemo.Bez disanja ne bi smo postojali. Ali održavanje u životu nije jedina funkcija koju disanje ima. Pravilno unošenje vazduha u naš organizam im a mnoge koristi za nas. Zato disanju moramo posvetiti najveću moguću pažnju. Ne samo na Aikido treningu već u svakom segment našeg života.

Bez hrane ljudski organizam može izdržati I nekoliko nedelja, bez vode nekoliko dana ali bez vazduha svega nekoliko minuta. A svedoci smo da se hrani I vodi pridaje svakodnevno veći značaj od disanja. Razlog za to je što vazduh ne može niko da prodaje. Ima ga svuda oko nas, ne može se spakovati , reklamirati I naplatiti. Zato I nećete čuti u medijma koliko je značajno voditi računa o tome.

Pravilno disanje je ključ dobrog života. Ukoliko vodita rečuna o svom disanju mnoge aktivnosti će vam biti lakše. Ovo nekome zvuči čudno, ali ako pažljivo razmislimo videčemo da to jeste tako. Stalno koristimo uzdahe da opišemo neko naše stanje duha ili tela. Ili ti uzdasi prate naše radnje. Uh, ah, uf, hmm,aaa… Ove rečcei glasove koje ispuštamo tokom nekih naših aktivnosti su izazvane određenim načinom disanja koje organizam u tom trenutku zahteva. Kada ispuštamo ovakve zvuke za posledicu imamo osećaj olakšanja. Ovo je najbolji primer kako disanje utiče na naš organizam.

Kiseonik je osnovna hrana za naše telo I duh. Naučno je dokazano da kardio vaskularni sitem menože da funkcioniše bez kiseonika. A sa boljim I pravilnijim unosom kiseonika u organizam naš krvotok će funkcionisati još bolje. Mozak takođe bolje radi ukoliko ima dovoljnu količinu kiseonika koji se opet distribuira putem krvotoka. Za samo nekoliko minuta bez kiseonika mozak ostaje nepovratno oštećen.

Kada sve ovo znamo onada je logično da ćemo posvetiti značajnu pažnju proučavanju disanja na treningu. Usaglašavanje pokreta sa disanjem je poznato svakom ko je ikada pažljivije pratio bilo koji sport. Toje samo početak proučavaja ove teme. U svom Aikido treningu potrebno je otiće I par koraka dalje. Ne samo povezati disanje sa fizičkim aktivnostima, već uskalditi disanje sa svojim mislima. Ovo deluje kao nešto apstraktno I nepotrebno. Ali I sami smo svedoci situacija u kojima kada naše misli nisu usklađene sa disanjemto, to otežava funkcionisanje organizma.

Za ilustraciju iskoristićemo neke od svakodnevnihsituacija koje se dešavaju. Recimo kada u školi ili na fakultetu dajete ispit, ili kada imate bilo kakvo usmeno izlaganje. Usled uznemirenosti koju izaziva trema, odnosno strah koji tada doživljavate. Dolazite u situaciju da ne možete pravilno da izgovarate reči, mucate,Uplićete jezikom, znojite se I slično. U ekstremnim slučajevima dolazi I do težih manifestacija ovog disbalansa u organizmu,pa imamo padanje u nesvest , kolaps itd. Uskladiti disanje sa celokupnim ritmom organizma je krajnji cilj našeg treninga.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook Classic
  • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com

bottom of page