top of page

Zašto Aikido ?

U moru kreativnih aktivnosti koje društvo danas nudi, zašto izabrati baš Aikido ? Postoji veliki broj sportova, borilačkih veština, plesovi, muzika, slikarstvo... Bavljenje ovakvim disciplinama razvija različite ljudske potencijale, i stimuliše dobar duhovni i fizički razvoj. Svaka ima svoje prednosti i mane. Kako da saznate dali je Aikido za vas ?

Ovakav odgovor možete naći ako zavirite u dubinu svoje duše, i otkrijete kakva je dominantna linija vašeg karaktera. To nimlao nije lako jednoj prosečnoj osobi da otkrije. Ovo može tačno da zna samo onaj koji je imao dovoljno iskustva u životu. Zato ljudi najpre probaju razne stvari pre nego što se opredele za neku određenu. Zapravo ne odaberu oni sami već njihov karakter to odredii.

Kada probate da radite neku aktivnost odmah osetite dali to vama priaj ili ne. Različiti ljudima prijaju različite stvari. Tada osnovna linija vašeg karaktera vas povuče ka tome da to stalno radite. I bez obzira koliko to nekome izgledalo neobično, on počinje da se bavi tim aktivnostima.

Aikido je disciplina koja pre svega okuplja pacifiste, miroljubive ljude. To su osobe koje žele jedan skladan i pomirljiv svet. Ovo deluje kao paradoks, jer kako je moguće da ličnost koja je pacifista vežba borilačku veštinu ? Odgovor je vrlo jednostavan. U karakteru svakog čoveka postoji ratnik – borac. U DNK svakog od nas upisana je istorija naših predaka koji su bili ratnici. Ovu stranu našeg karaktera nesmemo zanemariti.Ratovalo se oduvek, i biće ratova uvek. Svako treba samo da pronađe taj deo svoje ličnosti i da ga probudi. Samo je važno kako usmeriti tu osobinu. Dali ćemo to iskoristiti za sukob ili za stvaralaštvo ? Ratovanje i sukobi nikada ne donose ništa dobro većini učesnika. Tako da racionalnim razmišljanjem možemo ustanoviti da netreba kanalisati energiju u tom pravcu. Aikido možemo gledati kao diplomatsku a ne oružanu borbu. Tada će ovakav pristup dobiti smisao. Jer principi Aikidoa nisu postavlejni na zakonu sile, već na zakonu usklađivanja i harmonije.

Često se dešava da spoljašnji izgleda ove veštine da lažnu sliku o tome šta je ona zapravo. Mnogima deluje kao da vežbanje ima za cilj stvaranje superiornog borca koji ima za cilj da pokori sve ostale. Ovo je samo prividno tako. Zato imamo ljude koji se ne ponašaju u skladu sa principima Aikidoa. Na treningu se postavljau kao Alfa mužjaci, željni priznanja i pažnje. To je vrlo lako uočljivo jer oni imaju ego koji ispunjava ogroman prostor u njima i koji se reflektuje na okolinu. Samo jakom treningom ove osobe mogu biti oslobođene ove osobine. Takvim ljudima mesto je u sportu, to je mesto gde će oni moći da se ostvare. I da kanališu tu svoju potrebu za sukobom i dominacijom. Često će krajnji rezultat ovakvog treninga imati za cilj da slomi ego pojedinca. I usmeriga u kreativnom pravcu. Ovo naravno nije pravilo, za neke jednostavno nema spasa. Neki će ceo svoj život provesti u klopci koju im je postavio njihov ego.

Ako tražite aktivnost koja će biti podjednako korisna za vaš duh i za telo, Aikido je svakako jedna od njih. U sebi sadrži mnoga znanja. Razvija mnoge karakterne osobine: disciplinu, samopouzdanje, poštovanje, odanost, smirenost, ponos, ispunjenost, velikodušnost... Poseduje elemente umetnički i egzibicionih veština. Zasnovana je na tredicionalnim vrednostima jednog od naj naprednijih društva moderne civilizacije. Ima elemente jedne zanimljive i egzotične kulture sa dalekog istoka. Sve ovo su prednosti zbog kojih bi neko odlučio zašto baš Aikido.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook Classic
  • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com

bottom of page