top of page

Gard u Aikidou

Da odmah na početku skratimo priču, u Aikidou ne postoji “gard”. Pojedine škole Aikidoa u svom vežbanju zapravo koriste gard, ali to su pre svega one koje rade van Aikikai organizacije. I one stavljaju akcenat na neku vrstu smoodbrane ili takmičarskog odnosa među vežbačima. Kao što su Yošinkan, Yoseikan, Tomiki Aikido… Na našim prostorima posebno je uticajan Realni Aikido što je razlog da I neke Aikikai škole koriste gard prilikom treniranja. Takođe postoje I pojedine Aikikai škole u USA koje koriste gard u treningu, opet pod uticajem nekih drugih veština I stilova.

Ako pažljivo pogledate kako pokazuju Japanski učitelji jasno će te videti da oni nemaju gard. Ruke su im pored tela, šake otvorene. U ovom položaju su ruke potpuno ekstenzirane poput mača. Držanje garda pre svega zbog filozofskog shvatanja Aikidoa nije prihvatljiv. Aikido teži ka ujedinjavanju celokupnog čovečanstva kroz otvorenu komunikaciju. A postavljanje garda je pre svega pozicija u kojoj se zatvara potreban odnos između ljudi. Držanje garda predstavlja poziciju u kojoj blokiramo bilo kakav pokušaj da primimo energiju partnera. Otežavamo komunikaciju. Samim tim ne možemo da datu energiju oblikujemo onako kako želimo. A to je zapravo I cilj naše veštine. Prihvatiti energiju partnera, uklopiti se I iskoristiti za stvaranje nove situacije.

Spusti te gard, otvorite se I tako radite Aikido. Spustite gard, otvorite se prema okruženju I na takav način komunicirajte sa ljudima.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook Classic
  • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com

bottom of page